Vývoj aplikace CzechUni : Návrh a implementace metodiky testování - Hustoles, Lukáš; Buchalcevová, Alena, 1958-; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Rostoucí počet zahraničních studentů v České republice vyvolává poptávku po zjednodušení procesu přijímání na vysoké školy. Stávající systém, kdy zájemci o studium musí procházet jednotlivé weby univerzit, je neefektivní. Webová aplikace s názvem CzechUni, která byla vyvinuta v rámci diplomového týmového projektu, centralizuje informace o studijních programech a umožňuje podání online přihlášek. Projekt skládající se z pěti členů, řízený metodikou MMSP, pokryl celý proces vývoje této aplikace. Hlavním cílem této diplomové práce je návrh a následná implementace metodiky testování softwaru s využitím metodiky MMSP, která byla rozšířena tak, aby vyhovovala potřebám týmového diplomového projektu vyvíjejícího aplikaci CzechUni. Na základě rešerše existujících metodik, metod a nástrojů, které se zabývají testováním softwaru, byla již existující metodika MMSP rozšířena o oblasti testování softwaru, kterým se nevěnuje dostatečně detailně nebo vůbec. Navržená Metodika testování aplikace CzechUni je v rámci diplomové práce detailně popsána, včetně jednotlivých činností, kroků a artefaktů, které při jejich vykonávání vznikají. V rámci každého kroku jsou pak uvedena doporučení, která vycházejí z rešeršní práce a autorových praktických zkušeností. Metodika je ověřena v rámci jejího praktického použití na projektu vyvíjejícím aplikaci CzechUni. V práci je detailně popsáno, jakým způsobem byly její jednotlivé části na projektu implementovány. Přínos této diplomové práce spočívá v tom, že navržená metodika umožnila dosažení vysoké kvality vyvíjené aplikace, která byla úspěšně akceptována zadavatelem a nasazena do produkčního prostředí. Přínosem práce je ale i rozšíření metodiky MMSP o nové postupy, zejména v oblastech automatizovaného testování, nefunkcionálních testů, použit
Práce také poskytuje praktický příklad přizpůsobení obecné metodiky specifickým projektovým podmínkám a může sloužit jako inspirace pro testování na podobných projektech.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses