Analýza pravděpodobnosti výher týmů v NBA - Máslo, Ondřej (2024)
Tato diplomová práce se zabývá predikcí výsledků NBA zápasů v reálném čase pomocí modelu založeného na Markovových řetězcích, který pracuje s přechodovou maticí pravděpodobností mezi jednotlivými stavy zápasu, přičemž klíčovou proměnnou je aktuální skóre. Model byl aplikován na nový dataset obsahující 516 zápasů z druhé poloviny základní části NBA sezóny 2023/2024 a porovnáván s kurzy sázkové kanceláře Pinnacle. Výsledky ukázaly očekávané ROI 4,37 % a reálné ROI 4,56 % na celkovém vzorku 2734 situací, přičemž podsoubor zaměřený na outsidery s closing kurzem nad 5 dosáhl očekávaného ROI 14,03 % a reálného ROI 51,1 %, což naznačuje, že by Pinnacle mohl systematicky podceňovat outsidery v živém sázení. Tato část analýzy motivovaná empirickým pozorováním však zahrnovala pouze 248 sázek, což vyžaduje další ověření. Práce rovněž upozorňuje na potenciální problémy s daty, jako jsou neaktuální nebo „zaseknuté“ kurzy Pinnacle, které mohou zkreslit analýzu. Závěry této studie ukazují potenciál Markovových řetězců pro predikci v reálném čase, ale zdůrazňují potřebu dalšího výzkumu a rozšíření datasetu pro potvrzení robustnosti výsledků.