Návrh prototypu digitální aplikace pro podporu duševního zdraví studentů a studentek vysokých škol - Melničák, Adam (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou duševního zdraví studentů a studentek Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE), kdy vysokoškolští studenti a studentky čelí narůstajícím výzvám v oblasti duševního zdraví, přičemž stávající podpora na univerzitách často nedostatečně reaguje na jejich specifické potřeby. Cílem práce bylo navrhnout mobilní aplikaci jako digitální intervenci, která podporuje psychickou pohodu a řeší klíčové potřeby této cílové skupiny. Na základě rešerše existující literatury, analýzy existujících digitálních intervencí zaměřených na podporu duševního zdraví a pěti hloubkových rozhovorů se studenty a studentkami VŠE byly identifikovány klíčové potřeby. Pro analýzu rozhovorů byla využita tematická analýza. Získané poznatky ukazují, že studenti a studentky často čelí úzkostem, stresu a vyčerpání, což u některých bývá spojeno s tlaky akademického prostředí a nejistotou ohledně budoucnosti. Hlavní identifikované bariéry k podpoře duševního zdraví jsou stigmatizace duševních problémů a omezené kapacity poradenských služeb. Navržená mobilní aplikace zahrnuje klíčové funkce, jako je možnost pravidelného sledování nálad a emocí, vedení deníku, vědecky podložené techniky, včetně kognitivně-behaviorálních cvičení a propojení studentů a studentek se službami akademické psychologické poradny na VŠE. Aplikace byla ověřena formou uživatelského testování, které potvrdilo pozitivní přijetí aplikace mezi studenty a studentkami, kteří ocenili zejména kombinace vědeckých poznatků s praktickými technikami a možnost přívětivého propojení s odborníky na duševní zdraví. Mezi hlavní přínosy navrženého řešení patří zvýšení dostupnosti duševní podpory navzdory identifikovaným bariérám a podpora prevence duševních potíží. Závěry práce zdůrazňují význam digitálních inte