Realizace prezentačního prostředí nového Katalogu Cloud Computingu pro Digitální a informační agenturu ČR - Zálešáková, Tereza (2024)
Tato diplomová práce se zabývá realizací prezentačního prostředí Katalogu cloud computingu pro Digitální a informační agenturu České republiky (DIA) v nástroji Power BI. Teoretická část práce vysvětluje klíčové pojmy z oblasti eGovernmentu a cloud computingu, zasazuje Katalog cloud computingu do širšího kontextu a porovnává přístupy různých zemí Evropské unie k prezentaci těchto služeb. Praktická část zahrnuje analýzu a transformaci nestrukturovaných datových vstupů z manuálně vyplňovaných formulářů do strukturovaného formátu vhodného pro zpracování v Power BI. Tento proces odhalil omezení Power BI při práci s neagregovatelnými daty a zdůraznil potřebu přizpůsobení nástrojů konkrétním požadavkům datového modelu. S jedinou výjimkou se podařilo úspěšně implementovat všechny požadované funkcionality katalogu. Projekt dále přinesl cenné poznatky o práci s nestrukturovanými daty a možnostech jejich zpracování pro potřeby digitální správy.