Realizace prezentačního prostředí nového Katalogu Cloud Computingu pro Digitální a informační agenturu ČR - Zálešáková, Tereza; Stanovská, Iva; Voříšek, Jiří, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá realizací prezentačního prostředí Katalogu cloud computingu pro Digitální a informační agenturu České republiky (DIA) v nástroji Power BI. Teoretická část práce vysvětluje klíčové pojmy z oblasti eGovernmentu a cloud computingu, zasazuje Katalog cloud computingu do širšího kontextu a porovnává přístupy různých zemí Evropské unie k prezentaci těchto služeb. Praktická část zahrnuje analýzu a transformaci nestrukturovaných datových vstupů z manuálně vyplňovaných formulářů do strukturovaného formátu vhodného pro zpracování v Power BI. Tento proces odhalil omezení Power BI při práci s neagregovatelnými daty a zdůraznil potřebu přizpůsobení nástrojů konkrétním požadavkům datového modelu. S jedinou výjimkou se podařilo úspěšně implementovat všechny požadované funkcionality katalogu. Projekt dále přinesl cenné poznatky o práci s nestrukturovanými daty a možnostech jejich zpracování pro potřeby digitální správy.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses