Přístupnost webových stránek obcí v ČR - Pšenička, Jakub; Vojíř, Stanislav; Zichová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou přístupnosti webových stránek obcí v České republice. Kvalita webů obcí a měst je důležitá pro občany, kteří se na těchto webech informují o aktuálním dění, veřejných zařízeních města a mohou zde také přistupovat k elektronickým službám veřejné správy. Bohužel kvalita těchto webů není vždy na dostatečné úrovni. Cílem této diplomové práce je analyzovat tyto weby a vytvořit algoritmus hodnocení, který by mohl alespoň částečně posoudit jejich kvalitu. Nejprve práce rozebírá zákony a nařízení, kterými se obecní weby musí řídit. Dále jsou tyto zákony popsány z hlediska praktického využití při implementaci a provozu těchto webů. Následně jsou vybrána konkrétní kritéria, která by měla být dodržována weby veřejných institucí, zejména obecními weby. Následně práce z praktického hlediska popisuje průběh implementace algoritmu pro hodnocení kvality jednotlivých kritérií na webu. Algoritmus byl vyvíjen iterativně pomocí agilní metodiky Kanban, která umožňovala pružně reagovat na zjištěné problémy a nedostatky v implementaci. Implementace byla nad zvolenou trénovací množinou průběžně vylepšována a testována. Poté bylo provedeno vyhodnocení kvality algoritmu nad testovací množinou. Výsledky testování ukázaly 80 % přesnost a 95 % úplnost algoritmu, což není pro běžné produkční prostředí zcela uspokojivé. Nakonec práce obsahuje kromě podrobného shrnutí výsledků i popis zjištěných problémů a možného dalšího vývoje.
Vedoucí práce: Stanislav Vojíř
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses