Dopady stárnutí populace na sociální výdaje a udržitelnost veřejných financí v ČR a Japonsku - Víšková, Barbora; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem práce je zanalyzovat ekonomické dopady stárnoucí populace na sociální výdaje v České republice a Japonsku. Dále je v kontextu rostoucích sociálních výdajů hodnocena udržitelnost veřejných financí obou ekonomik. První část práce se zabývá analýzou stavu a dynamiky populačního stárnutí z pohledu historického vývoje, identifikuje hlavní příčiny a představuje také budoucí vyhlídky tohoto trendu. Druhá část analyzuje sociální výdaje, konkrétně se práce zaměřuje na výdaje na veřejné penze a zdravotnictví. Hodnotí jejich vývoj a vliv na celkovou udržitelnost veřejných financí. V poslední části jsou shrnuta opatření aplikována v Japonsku v rámci boje se stárnoucí populací a je zhodnocen jejich potenciál pro implementaci v České republice.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses