Problematika implementace měření Scope 3 emisí v praktickém kontextu - Hakrová, Barbora (2024)
Cílem této diplomové práce je přiblížit problematiku měření a reportingu Scope 3 emisí v praktickém kontextu. Práce nejen zdůrazňuje důležitost a složitost této problematiky, ale také analyzuje hlavní překážky a výhody spojené s reportingem těchto emisí. V práci byly použity celke dvě statistické metody, a to benchmarková analýza a případová studie. Benchmarková analýza odhalila, že u všech srovnávaných společností se za nejvýznamnější Scope 3 kategorie považují kategorie 3 a 11 neboli činnosti související s palivy a energií a využití prodaných výrobků. I když se jednotlivé společnosti liší počtem kategorií, které vykazují, obecný trend je podobný, každá společnost má trochu jiný obchodní model, ale struktura emisí zůstává velmi podobná. Nejmenší podíl materiálních emisí připadá na kategorie 4, 6, 7, 8 a 12 až 15, až na menší výjimky, které vyplývají z obchodních modelů jednotlivých společností. Obecně u všech energetických společností, které jsem zkoumala představují Scope 3 emise nižší podíl než průměr v jiných odvětvích. Průměrná výše Scope 3 emisí u analyzovaných společností dosahuje 30 %, analyzovaná společnost má Scope 3 emise ve výši 37 %. Z vyhodnocení případové studie vyplývá, že u analyzované společnosti se za nejmateriálnější kategorie považují kategorie 3, 5, 9 a 11, což pokrývá klíčové oblasti jejího hodnotového řetězce. Kvalita dat je u těchto kategorií na vysoké úrovni, zatímco u méně významných kategorií 1 a 4 je přesnost dat nižší – tyto kategorie ale společně tvoří pouze nepatrný podíl na celkových emisích (1 %, 0,35 %). Dalšími kategoriemi, které vykazují poměrně nižší přesnost dat jsou kategorie 5 a 9, které už na celku tvoří vyšší podíl (4,03 % a 8, 92 %), u těchto kategorií by bylo tedy na místě, kvalitu časem zlepšit.  Relevanci dat