Problematika implementace měření Scope 3 emisí v praktickém kontextu - Hakrová, Barbora; Procházka, Petr; Semenenko, Vadim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cílem této diplomové práce je přiblížit problematiku měření a reportingu Scope 3 emisí v praktickém kontextu. Práce nejen zdůrazňuje důležitost a složitost této problematiky, ale také analyzuje hlavní překážky a výhody spojené s reportingem těchto emisí. V práci byly použity celke dvě statistické metody, a to benchmarková analýza a případová studie. Benchmarková analýza odhalila, že u všech srovnávaných společností se za nejvýznamnější Scope 3 kategorie považují kategorie 3 a 11 neboli činnosti související s palivy a energií a využití prodaných výrobků. I když se jednotlivé společnosti liší počtem kategorií, které vykazují, obecný trend je podobný, každá společnost má trochu jiný obchodní model, ale struktura emisí zůstává velmi podobná. Nejmenší podíl materiálních emisí připadá na kategorie 4, 6, 7, 8 a 12 až 15, až na menší výjimky, které vyplývají z obchodních modelů jednotlivých společností. Obecně u všech energetických společností, které jsem zkoumala představují Scope 3 emise nižší podíl než průměr v jiných odvětvích. Průměrná výše Scope 3 emisí u analyzovaných společností dosahuje 30 %, analyzovaná společnost má Scope 3 emise ve výši 37 %. Z vyhodnocení případové studie vyplývá, že u analyzované společnosti se za nejmateriálnější kategorie považují kategorie 3, 5, 9 a 11, což pokrývá klíčové oblasti jejího hodnotového řetězce. Kvalita dat je u těchto kategorií na vysoké úrovni, zatímco u méně významných kategorií 1 a 4 je přesnost dat nižší – tyto kategorie ale společně tvoří pouze nepatrný podíl na celkových emisích (1 %, 0,35 %). Dalšími kategoriemi, které vykazují poměrně nižší přesnost dat jsou kategorie 5 a 9, které už na celku tvoří vyšší podíl (4,03 % a 8, 92 %), u těchto kategorií by bylo tedy na místě, kvalitu časem zlepšit.  Relevanci dat
Pokud jde o kritérium míry přinucení, přibližně 26 % společností data vůbec nedodalo, z toho 43 % nemělo data v rámci pilotního projektu ještě dostupná, 7 % z těchto společností ukončilo činnost v roce 2023 a zbývajících 50 % data neposkytlo z neznámých důvodů.
Vedoucí práce: Petr Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses