Genderová rovnost v ESG strategiích : specifika bankovního sektoru - Gajdošíková, Kateřina (2024)
Diplomová práce analyzuje rovnost žen a mužů a programy a politiky pro podporu rovnosti žen a mužů v bankovnictví. Teoretická část obsahuje základní teoretická východiska a vysvětluje stěžejní pojmy této problematiky, jako jsou např. Společenská odpovědnost (CSR), Koncept Environmental, Social a Governance (ESG), specifika bankovního trhu a postavení žen v něm. Praktická část se zaměřuje na analýzu ESG strategií vybraných bank v této oblasti a kvalitativní výzkum přímo v instituci MONETA Money Bank, a.s. Stěžejní část tvoří rozbor výsledků, které vzešly z tohoto výzkumu. Na základě tohoto rozboru jsou nabídnuta praktická doporučení pro společnosti, jež by poměry rády narovnaly.