Aktivace institutu dočasné ochrany v České republice v návaznosti na hromadný příliv ukrajinských uprchlíků - Mudra, Myroslava; Levý, Jan; Kretková, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Dne 24. února 2022 napadla ruská vojska suverénní stát Ukrajinu, čímž vyvolala největší migrační vlnu v Evropě od konce druhé světové války. V důsledku hromadného vysídlování osob z území zasažených válkou byla poprvé od roku 2001 aktivována směrnice o dočasné ochraně, která stanovuje minimální standardy pro poskytování ochrany těmto osobám. Vzhledem k již existujícím ukrajinským diasporám a geografické blízkosti se Česká republika stala třetí cílovou zemí ukrajinských uprchlíků a v reakci na jejich příchod přijala zcela novou právní úpravu. Tato práce se zabývá institutem dočasné ochrany a klade si za cíl vymezit mechanismus dočasné ochrany v českém právním řádu a zmapovat právní a praktické aspekty jeho aktivace na území České republiky. Dílčím cílem je zhodnotit účinnost integračních opatření a politik, které byly přijaty na podporu ukrajinských uprchlíků, z hlediska přínosu a rozvoje ekonomiky země. K dosažení těchto cílů autorka využívá především deskriptivní a analytickou metodu.
Vedoucí práce: Jan Levý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses