Optimalizace tabulárního modelu ve vybrané společnosti - Solanský, Viktor (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na optimalizaci tabulárních OLAP modelů v kontextu moderní business intelligence v retailu, se zvláštním důrazem na zdravotnický sektor. Teoretická část představuje základy retailu, trendy v digitalizaci a roli sémantických vrstev v datové analýze. Dále zkoumá různé přístupy k OLAP a jejich dopad na efektivitu organizace. Praktická část aplikuje tyto koncepty na analýzu a optimalizaci tabulárního modelu v konkrétním prostředí organizace. S využitím pokročilých nástrojů, jako je Tabular Editor a Power BI, projekt úspěšně snížil velikost modelu a zrychlil načítání, přičemž také snížil roční provozní náklady. Tohoto výsledku bylo dosaženo odstraněním nepoužívaných objektů, restrukturalizací závislostí reportů a implementací škálovatelných cloudových řešení. Závěry práce ukazují na významný potenciál rozšíření obdobných optimalizačních postupů na další instance v širších regionálních operacích, což slibuje ještě větší úspory a zlepšení provozní efektivity.