Rozvojová pomoc Číny a USA v Africe - Majer, Zdeněk (2024)
Tato práce se zabývá srovnáním rozvojové pomoci poskytované Čínou a Spojenými státy v Africe. A to především zda případné rozdíly odpovídají charakteristikám nových a tradičních dárců. A také zda se četné kritiky čínské rozvojové pomoci zakládají na reálných datech. Čína je jedním z takzvaných nových dárců, zatímco Spojené státy se řadí mezi dárce označované jako tradiční. Čína spolu s některými dalšími novými dárci bývá kritizována, že svojí rozvojovou pomocí podporuje nedemokratické a zkorumpované režimy a že nebere ohledy na potřeby příjemců. A to na rozdíl od tradičních dárců v čele se Spojenými státy.