Screening přímých zahraničních investic v České republice a komparace s přístupy ve vybraných právních jurisdikcích - Bőhm, Erik; Grmelová, Nicole, 1975-; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou screeningu přímých zahraničních investic (PZI) v České republice a jejich komparací s přístupy ve vybraných právních jurisdikcích. PZI představují významný zdroj kapitálu, technologií a inovací, avšak jejich přínosy mohou být vyváženy riziky pro národní bezpečnost a suverenitu. Práce si klade za cíl analyzovat právní a ekonomické aspekty českého mechanismu screeningu PZI, zhodnotit jeho efektivitu a dopady na investiční prostředí a navrhnout možnosti zlepšení na základě komparace s dalšími evropskými právními řády. Teoretická část práce definuje klíčové pojmy, klasifikuje PZI a jejich přínosy i rizika. Rovněž se věnuje legislativním rámcům na úrovni EU a jejich vlivu na český právní systém. Praktická část analyzuje český zákon č. 34/2021 Sb., popisuje jeho implementaci a porovnává jej s mechanismy ve Finsku a na Slovensku. Zvláštní důraz je kladen na identifikaci osvědčených postupů a na návrh legislativních změn, které by mohly zlepšit transparentnost, efektivitu a harmonizaci českého systému. Závěry práce potvrzují význam screeningu jako nástroje ochrany národních zájmů a zároveň upozorňují na jeho potenciální negativní dopady, jako je omezení investičních toků. Práce přináší návrhy na legislativní úpravy, které by mohly lépe vyvážit podporu zahraničních investic s ochranou strategických odvětví. Celkově diplomová práce přispívá k hlubšímu pochopení dynamické problematiky PZI a poskytuje doporučení využitelná pro tvorbu efektivních investičních politik.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses