Zelená politika EU jako nástroj politické kampaně před volbami do Evropského parlamentu v roce 2024 - Novák, Martin (2024)
Zelená politika EU je v posledních letech čím dál více diskutovaná a byla tudíž velmi významným volebním tématem ve volbách do EP v roce 2024. Práce zkoumá, jak bylo téma unijní zelené politiky rámováno šesti vybranými politickými stranami v předvolební kampani. V první kapitole je nejprve představena teorie rámování, ve druhé kapitole je nastíněna environmentální politika EU včetně stěžejní Zelené dohody pro Evropu a třetí kapitola se věnuje samotné analýze rámování zelené politiky vybranými stranami. Práce došla k závěru, že unijní environmentální politika byla stranami rámována velmi rozdílně - některé ji považují za obrovskou příležitost, jiné za ideologický nesmysl. Předpokládaným dopadem předvolebního rámování zelené politiky je částečná polarizace společnosti a nutnost významné reflexe směřování unijní zelené politiky zejména ze strany Evropské komise.