Nation branding v oblasti turismu - příklad Rakouska - Vorlová, Veronika; Peterková, Jana, 1971-; Kočí, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce se věnuje nation brandingu v kontextu udržitelnosti a cestovního ruchu v Rakousku. Cílem předkládané diplomové práce je zmapovat přítomnost aspektu udržitelnosti v nation brandingových aktivitách Rakouska, konkrétně v udržitelných kampaních v oblasti cestovního ruchu, a sice na základě provedení SWOT analýzy doplněné o dotazník. Na základě těchto podkladů je dílčím cílem práce představit, které prvky této rakouské praxe se jeví jako nejvíce perspektivní a mohly by tak být využity dalšími státy. Diplomová práce je rozdělena do tří hlavních kapitol, přičemž první dvě jsou teoretické a třetí výzkumná. První kapitola práce se věnuje teoretickému vymezení pojmů nation branding, veřejná diplomacie, SWOT analýza a nation brandingová kampaň. Dále kapitola předkládá spojitosti pojmu nation branding s udržitelností a cestovním ruchem. Druhá kapitola je poté zaměřena přímo na Rakousko, kdy nejprve představuje nation brandingovou praxi Rakouska a poté se zaměřuje na představení konkrétních kampaní a iniciativ, které Rakousko vede v oblasti udržitelného cestovního ruchu. Ve třetí kapitole je provedena SWOT analýza a jsou představeny výsledky dotazníku. Tato kapitola je zakončena závěrečnou reflexí, která shrnuje zjištěné výsledky, a sice představuje prvky, které jsou v rakouských udržitelných kampaních pro turisty nejvíce perspektivní.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses