Vliv vývoje umělé inteligence na mezinárodní mocenské uspořádání a postavení současných velmocí - Drdáková, Martina (2024)
Umělá inteligence je dynamicky se vyvíjející technologie, která pro mnoho odvětví představuje velký potenciál. Výjimkou není ani obor mezinárodních vztahů, ve kterém ovlivňuje mocenskou rovnováhu mezi státy světového systému. Tato diplomová práce zkoumá vliv umělé inteligence na mocenské uspořádání mezinárodního systému a přechod moci mezi velmocemi. Výzkum propojuje teorii přechodu moci s aktuálními technologickými trendy. Cílem práce je identifikovat klíčové ukazatele umělé inteligence, podle nichž je možné určit technologickou moc země, a poté podle teorie přechodu moci usoudit, zda tato moc dokáže ovlivnit mocenskou rovnováhu světového systému. Výsledkem je určení velmoci v oblasti umělé inteligence a jejích vyzyvatelů, kteří se jí blíží svou technologickou mocí. Prostřednictvím smíšené analýzy, kombinující kvantitativní a kvalitativní prvky, jsou určeni současný hegemon v oboru umělé inteligence a jeho vyzyvatelé. Kvantitativní analýza je provedena pomocí šesti ukazatelů, např. výdajů na výzkum umělé inteligence a počtu pracovníků v oboru. Kvalitativní analýza spočívá ve studiu bezpečnostních analýz a strategií vybraných zemí. Výsledkem práce je potvrzení Spojených států amerických jako hegemona oblasti umělé inteligence a určení čtyř velmocí, které se mu svou technologickou mocí snaží přiblížit. Ačkoli v oblasti umělé inteligence nepochybně existuje mezinárodní soutěž, je podle teorie přechodu moci nepravděpodobné, že by v blízké budoucnosti došlo ke konfliktu mezi velmocemi.