Regulace lobbingu na úrovni evropských institucí - Ožana, Patrik; Vymětal, Petr; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce „Regulace lobbingu na úrovni evropských institucí“ se zabývá současnými přístupy k regulaci lobbistických aktivit na úrovni EU, s důrazem na fungování rejstříku transparentnosti jako hlavního nástroje zajišťujícího odpovědnost a otevřenost interakcí mezi institucemi EU a zájmovými skupinami. Práce se zaměřuje na historický vývoj regulace, současné mechanismy včetně podmínek registrace, zveřejňovaných údajů a zásady podmíněnosti, a hodnotí jejich přínos i slabiny. Na základě zkoumání legislativních dokumentů, výročních zpráv a dat z rejstříku transparentnosti jsou formulovány návrhy na odstranění identifikovaných slabých míst a posílení transparentnosti, důvěryhodnosti a efektivity regulace lobbistických aktivit v prostředí evropských institucí.
Vedoucí práce: Petr Vymětal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses