Potenciál řešení obchodních sporů v rámci WTO protřednictvím systému MPIA - Vu, Thu Yen; Grmelová, Nicole, 1975-; Tomčiak, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá fungováním mechanismu řešení sporů v rámci WTO. V současné době se Odvolací orgán WTO potýká s nefunkčností, které vzniklo na základě odmítnutí USA jmenovat nové členy do daného orgánu. Aby bylo možné řešit stále objevující se spory mezi členy WTO a s nimi spojená odvolání, byl založen dočasný orgán Multi-Party Interim Appeal Arbitration Arrangement (MPIA). Cílem této práce je představit efektivitu a potenciál dočasného systému MPIA při řešení obchodních sporů v rámci WTO. Dále se práce věnuje komparaci mezi původním odvolacím orgánem WTO a dočasným systémem MPIA, přičemž je zkoumáno, jaké rozdíly existují v jejich funkci, rychlosti rozhodování a transparentnosti procesů. Následně je zkoumána myšlenka, zda konkrétně EU podnikla i jiné kroky jako reakci na krizi Odvolacího orgánu WTO. V neposlední řadě se práce zaměřuje i na otázku, zda WTO a její členové vynakládají úsilí či příslušné kroky, aby tuto problematiku vyřešili a zda jsou v rámci organizace diskutovány možnosti dlouhodobého zajištění stabilního a efektivního mechanismu řešení sporů.
Vedoucí práce: Nicole Grmelová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses