Náhrada škody v mezinárodní letecké dopravě - Svatoš, Ondřej; Patočka, Radim; Houska, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku právní úpravy náhrady škody v mezinárodní letecké dopravě, se zvláštním důrazem na přepravu osob. Analyzuje historický vývoj, současnou vnitrostátní, evropskou i mezinárodní právní úpravu v této oblasti, přičemž věnuje zvláštní pozornost vlivu Montrealské úmluvy a nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004. Práce zahrnuje také empirický výzkum zaměřený na povědomí spotřebitelů o jejich právech, zkušenosti s jejich uplatněním a roli dozorových orgánů, jako je Úřad pro civilní letectví. Na základě zjištěných nedostatků právní úpravy a aplikační praxe přináší návrhy na zlepšení ochrany práv poškozených cestujících a efektivity jejich vymáhání. Cílem práce je přispět k pochopení problematiky náhrady škody v mezinárodní letecké dopravě a navrhnout opatření vedoucí k vyšší právní jistotě pro cestující i dopravce.
Vedoucí práce: Radim Patočka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses