Aktuální problémy přepravy leteckého karga v ČR - Jurek, Lukáš (2024)
Práce se zaměřuje na nedávný klesající trend a současný vývoj objemů letecké nákladní přepravy na Letišti Václava Havla v Praze, poskytuje rozsáhlou analýzu faktorů, které k tomuto poklesu přispěly, a hodnotí důsledky, které z této situace pro zkoumaný sektor vzešly. Kromě toho práce v závěru nabízí několik doporučení, která by mohla být využita při formulaci strategií pro revitalizaci. Cílem diplomové práce je pomocí identifikace klíčových faktorů, které nedávný vývoj objemu nákladní přepravy na Letišti Václava Havla v Praze ovlivnily, a jejich následné analýzy, zodpovědět výzkumnou otázku: "Jaké příčiny stojí za negativním vývojem výsledků nákladní letecké dopravy na Letišti Václava Havla v Praze mezi lety 2020-2023?". Hlavní výzkum využívá zejména kvantitativní analýzu dat z veřejně dostupných zdrojů ověřených subjektů jako jsou Eurostat, Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA), Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) nebo International Transport Forum (ITF). Kvalitativní metoda výzkumu je v práci zohledněna prostřednictvím autorovy účasti na 38. zasedání Svazu spedice a logistiky ČR, a rozhovoru s Vítem Boudníkem, ředitelem nákladní letecké dopravy pro CZECHOSLOVAK OCEAN SHIPPING, a.s. Výsledky ukazují, že příčina zmíněného poklesu spočívá ve společném působení globální pandemické krize, válečného konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a v neposlední řadě také regionálně specifických vlivů, které se svým působením negativně podílely na vývoji jednotlivých nákladní toků mezi Prahou a zeměmi původu / určení.