BI řešení pro zvýšení efektivity v oblasti doručování - Shalimanova, Kateryna; Chlapek, Dušan; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a realizací řešení Business Intelligence (BI) pro zvýšení efektivity doručování na poslední míli. Cílem je vytvořit report, který poskytne přehled o výsledcích procesu ověřování polohy kurýrů, a tím zlepší rozhodování operativního managementu a optimalizuje využití zdrojů. V teoretické části se práce opírá o základy, jako je metoda vzdušné čáry, BPMN notace pro vizualizaci procesu ověřování polohy, principy ETL procesů a koncepty Business Intelligence. Tyto nástroje tvoří základ navrženého řešení. Praktická část se věnuje analýze požadavků, návrhu datového modelu a implementaci reportů s využitím nástrojů Bizzflow a Power BI. Hlavním výsledkem je lepší transparentnost a rychlejší rozhodování v logistických procesech, což přináší hodnotu nejen konkrétní firmě, ale i celému doručování na poslední míli. Tato práce ukazuje, jak mohou moderní BI nástroje zefektivnit provozní procesy a podpořit rozhodování založené na datech.
Vedoucí práce: Dušan Chlapek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses