Správa softwarových požadavků v agilním prostředí - Ješina, Adam; Buchalcevová, Alena, 1958-; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce „Správa softwarových požadavků v agilním prostředí“ se věnuje problematice vývoje a řízení softwarových požadavků v kontextu agilního přístupu k vývoji softwaru. Hlavním cílem práce je sestavení a ověření nového implementačního balíčku Vývoj a řízení požadavků na software v agilním prostředí pro Základní profil normy ISO/IEC 29110. V teoretické části práce jsou popsány techniky vývoje a řízení požadavků, které jsou kompatibilní s agilním přístupem k vývoji softwaru. Současně jsou identifikovány problémy a rizika, které se při správě požadavků v agilním prostředí vyskytují. Následně je představena řada mezinárodních norem ISO/IEC 29110 se zaměřením na novou část ISO/IEC 29110-5-4 Agile software development guidelines, jež definuje agilní procesy Řízení projektu a Implementace softwaru pro Základní profil. Hlavního cíle práce je dosaženo v praktické části, kde je popsán proces sestavení nového implementačního balíčku, a to na základě mezinárodní normy ISO/IEC 29110-5-4 a dalších identifikovaných zdrojů. Implementační balíček je ověřen metodou pilotního nasazení ve vybrané organizaci s cílem zlepšit její procesy a ověřit použitelnost nového balíčku. Přínosem této práce je podpora agilních procesů vývoje softwaru ve velmi malých entitách, na které cílí řada norem ISO/IEC 29110 a nový implementační balíček. Pilotní projekt nasazení nového implementačního balíčku prokázal zlepšení procesů vývoje a řízení požadavků ve zkoumané společnosti a demonstruje aplikaci balíčku na konkrétním projektu.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses