Komparace vývoje finanční podpory týkající se zakládání rodiny v České a Slovenské republice s vývojem porodnosti v letech 1993-2024 - Nekolová, Zlatuše (2024)
Tato diplomová práce zkoumá problematiku vlivu rozdílné výše státních výdajů na peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou a rodičovský příspěvek v komparaci s vývojem porodnosti v České a Slovenské republice mezi lety 1993 až 2023. Teoretická část diplomové práce se zabývá různými způsoby zakládání rodiny (získání dítěte do péče), definicí porodnosti a jejími různými ukazateli, ekonomickým kontextem a obecnými podmínkami nároku na finanční podporu v podobě peněžité pomoci v mateřství, otcovské a rodičovského příspěvku v České republice a jejich alternativami ve Slovenské republice. Praktická část obsahuje graficky znázorněná data o porodnosti a státních ročních výdajích na vybrané finanční podpory pro rodiny s dětmi a jejich komparaci. Určuje možnou závislost vývoje porodnosti na výši státních ročních výdajů na vybranou finanční podporu pro rodiny s dětmi. Cíl práce se podařilo naplnit a výše výdajů na peněžitou pomoc v mateřství, otcovskou a rodičovský příspěvek v České republice a jejich alternativy ve Slovenské republice může ovlivňovat vývoj porodnosti. Přínos této práce spočívá v poukázání na podstatu finančního podporování rodiny s dětmi v rámci vlivu na porodnost v dané zemi. Zjištěné poznatky umožňují vytvoření navazujících studií, které mohou zařadit do zkoumání více faktorů ovlivňující vývoj porodnosti a určit podstatu finančního podporování rodin s dětmi v širším kontextu.