Návrh a implementace BI řešení pro sledování plnění plánu fakturace v prostředí Microsoft Fabric - Kučera, Filip; Stanovská, Iva; Krejzová, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem této diplomové práce je navrhnout a implementovat Business Intelligence řešení pro sledování plnění plánu fakturace vybrané divize společnosti Seyfor, a. s. s využitím platformy Microsoft Fabric. Řešení sjednocuje data z různých zdrojů prostřednictvím sémantického modelu a uživatelsky přívětivého reportu, který umožní řediteli a manažerům divize snadněji sledovat a nastavovat procesy plánování. Práce je rozdělena na analytickou a praktickou část. V analytické části je představena společnost, současný stav sledování fakturace, dále je vytvořen katalog byznys a technických požadavků, založený na získaných informací z osobních schůzek a analýzy stávajících reportů. Tyto požadavky jsou následně upřesněny do konkrétního zadání pro tvorbu nového řešení. Součástí analytické části je také představení jednotlivých komponent platformy Microsoft Fabric potřebných pro implementaci řešení. Praktická část obsahuje návrh architektury řešení, specifikaci transformačních vrstev dle medailové architektury a návrh sémantického modelu využívajícího principy dimenzionální modelování. Dokumentace jednotlivých kroků implementace zahrnuje nastavení datové brány, načtení a transformaci dat, tvorbu sémantického modelu, přípravu výsledných stránek reportu, integraci reportu do Power BI aplikace a orchestraci celého řešení. V závěru práce jsou uvedeny doporučení pro další rozšíření a optimalizaci řešení. Přínosem práce je realizace BI řešení, které zjednodušuje sledování plnění plánu fakturace.
Vedoucí práce: Iva Stanovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses