Analýza a srovnání kriminálních trestných činů v regionech ČR - Toman, Ondřej (2024)
Provedený výzkum zjistil, že celková kriminalita v policejních odborech Praha 1 a Praha 2 je na výrazně vyšší úrovni než zbytek republiky. Jedná se převážně o majetkovou a hospodářskou kriminalitu. Mimo Prahu v rámci celkové kriminality byl nejproblémovější lokalitou celý Ústecký kraj a části severní Moravy. Majetková kriminalita na 100 000 obyvatel v policejním odboru Praha 1 v roce 2023 byla 5x vyšší než například v Ústí nad Labem (další problematická lokalita z hlediska celkové kriminality). Je to dáno vysokou hustotou pohybu obyvatel v hlavním městě, kteří zde nemají registrovaný trvalý pobyt (turisté, návštěvníci atd), a tudíž se mohou projevit jen do absolutní kriminality nikoliv však do počtu obyvatel regionu. Dále je v Praze 1 více než 2x vyšší hospodářská kriminalita na 100 000 obyvatel oproti policejnímu odboru Ústí nad Labem. To je dáno vysokou koncentrací firem, institucí a bank v centru Prahy. Po celou dobu sledovaného období byly hodnoty celkové trestné činnosti na 100 00 obyvatel v Čechách na vyšší úrovni, než tomu bylo na Moravě, ovšem nejlepší situace byla na hranicích mezi Čechy a Moravou. V rámci jednotlivých skupin kriminality, u násilné trestné činnosti docházelo převážně k prudkému poklesu hned na začátku sledovaného období s mírným snižováním až do roku 2023, u mravnostní kriminality docházelo k opačnému vývoji, kde hodnoty po pandemii začaly exponenciálně růst. Majetková kriminalita v předcovidové době zaznamenala zdaleka nejpozitivnější vývoj, nicméně její hodnoty začaly v posledních letech ve většině okresů opět stoupat. Vývoje ostatní a zbývající kriminality se výrazně lišily i mezi sousedními okresy, jejich vývoje však často zaznamenávali prudké výkyvy v rámci jednotlivých let (pokles zbývající kriminality v roce 2019, či opačný vývoj v ro