Analýza a srovnání kriminálních trestných činů v regionech ČR - Toman, Ondřej; Löster, Tomáš, 1980-; Bílková, Diana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Provedený výzkum zjistil, že celková kriminalita v policejních odborech Praha 1 a Praha 2 je na výrazně vyšší úrovni než zbytek republiky. Jedná se převážně o majetkovou a hospodářskou kriminalitu. Mimo Prahu v rámci celkové kriminality byl nejproblémovější lokalitou celý Ústecký kraj a části severní Moravy. Majetková kriminalita na 100 000 obyvatel v policejním odboru Praha 1 v roce 2023 byla 5x vyšší než například v Ústí nad Labem (další problematická lokalita z hlediska celkové kriminality). Je to dáno vysokou hustotou pohybu obyvatel v hlavním městě, kteří zde nemají registrovaný trvalý pobyt (turisté, návštěvníci atd), a tudíž se mohou projevit jen do absolutní kriminality nikoliv však do počtu obyvatel regionu. Dále je v Praze 1 více než 2x vyšší hospodářská kriminalita na 100 000 obyvatel oproti policejnímu odboru Ústí nad Labem. To je dáno vysokou koncentrací firem, institucí a bank v centru Prahy. Po celou dobu sledovaného období byly hodnoty celkové trestné činnosti na 100 00 obyvatel v Čechách na vyšší úrovni, než tomu bylo na Moravě, ovšem nejlepší situace byla na hranicích mezi Čechy a Moravou. V rámci jednotlivých skupin kriminality, u násilné trestné činnosti docházelo převážně k prudkému poklesu hned na začátku sledovaného období s mírným snižováním až do roku 2023, u mravnostní kriminality docházelo k opačnému vývoji, kde hodnoty po pandemii začaly exponenciálně růst. Majetková kriminalita v předcovidové době zaznamenala zdaleka nejpozitivnější vývoj, nicméně její hodnoty začaly v posledních letech ve většině okresů opět stoupat. Vývoje ostatní a zbývající kriminality se výrazně lišily i mezi sousedními okresy, jejich vývoje však často zaznamenávali prudké výkyvy v rámci jednotlivých let (pokles zbývající kriminality v roce 2019, či opačný vývoj v ro
Obecně zde docházelo ke stálému rovnoměrnému poklesu. Faktorová analýza ukazuje, že finanční kriminalita (majetkové, ostatní a hospodářské trestné činy), je koncentrována do větších měst (Praha, Ostrava, Brno), naopak nefinanční trestná činnost (násilné, mravnostní a zbývající trestné činy) je typická spíše pro okresy s nižší hustotou zalidnění. Rozdíly v procentuálním zastoupení finanční a nefinanční trestné činnosti mezi okresy obsahujícími a neobsahujícími krajská města jsou lépe patrná ve shlucích okresů, které mají vyšší hodnoty celkové kriminality. U okresů s nízkou celkovou kriminalitou mezi okresy s a bez krajského města nejsou patrné rozdíly.
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses