Umělá inteligence v šifrování - Kosprd, Michal (2024)
Tato práce se zaměřuje na využití umělé inteligence (AI) v oblasti kryptografie. Large Language Models (LLM), jako například ChatGPT, Perplexity a Claude, umožňují využití neuronových sítí jednodušeji než kdy předtím. Tím přinášejí obrovský potenciál pro aplikaci a použití pro běžného uživatele v různých oblastech života včetně kryptografie. Cílem práce je analýza potenciálního využití LLM v oblastech kódování, kryptoanalýzy a tvorby kryptografických algoritmů. Práce je rozdělena do sedmi kapitol, čtyři jsou teoretické. V první kapitole je uveden základní přehled oblasti kryptografie. Ve druhé kapitole je rozebírána problematika kódování, která bývá nedílnou součástí kryptografických procesů. Třetí kapitola se věnuje problematice umělé inteligence, čtvrtá kapitola na ni navazuje se zaměřením na LLM. Praktická část se skládá ze tří kapitol. V páté kapitole jsou prozkoumány možnosti LLM pro kódování. Následuje šestá kapitola o kryptoanalýze pro jednoduché šifry. V sedmé kapitole práce zkoumá možnosti kryptografických algoritmů pomocí LLM. V závěru práce jsou shrnuty hlavní výsledky práce, budoucí směřování oblasti a omezení, které s sebou přináší využití LLM.