Umělá inteligence v šifrování - Kosprd, Michal; Ivánek, Jiří, 1953-; Švarc, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce se zaměřuje na využití umělé inteligence (AI) v oblasti kryptografie. Large Language Models (LLM), jako například ChatGPT, Perplexity a Claude, umožňují využití neuronových sítí jednodušeji než kdy předtím. Tím přinášejí obrovský potenciál pro aplikaci a použití pro běžného uživatele v různých oblastech života včetně kryptografie. Cílem práce je analýza potenciálního využití LLM v oblastech kódování, kryptoanalýzy a tvorby kryptografických algoritmů. Práce je rozdělena do sedmi kapitol, čtyři jsou teoretické. V první kapitole je uveden základní přehled oblasti kryptografie. Ve druhé kapitole je rozebírána problematika kódování, která bývá nedílnou součástí kryptografických procesů. Třetí kapitola se věnuje problematice umělé inteligence, čtvrtá kapitola na ni navazuje se zaměřením na LLM. Praktická část se skládá ze tří kapitol. V páté kapitole jsou prozkoumány možnosti LLM pro kódování. Následuje šestá kapitola o kryptoanalýze pro jednoduché šifry. V sedmé kapitole práce zkoumá možnosti kryptografických algoritmů pomocí LLM. V závěru práce jsou shrnuty hlavní výsledky práce, budoucí směřování oblasti a omezení, které s sebou přináší využití LLM.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses