Návrh a implementace nástroje pro práci s metadaty v pojišťovně - Duspěva, Jan; Potančok, Martin; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá implementací nástroje pro správu metadat v prostředí komerční pojišťovny. Hlavním cílem práce je návrh metamodelu odpovídajícího specifickým potřebám pojišťovny a implementace pilotního projektu ve vybraném nástroji pro správu metadat. V úvodu práce jsou popsány různé druhy metadat spolu s jejich specifiky, metadata management jako podoblast řízení dat a systémy pro správu metadat s jejich standardní funkcionalitou, architekturou a aktuálními trendy, které je ovlivňují, čímž jsou vytvořeny základy pro kontext práce. Poté se autor zaměřuje na prostředí konkrétní pojišťovny, její systémy a provozované způsoby práce s metadaty. Následně jsou představeny hlavní skupiny stakeholderů spolu sjejich zájmy, které jsou následně transformovány do formalizovaného seznamu požadavků. V další části autor navrhuje logický metamodel pro nástroj a popisuje jeho jednotlivé části a jejich vzájemné vztahy. Po představení metamodelu následuje část věnovaná pilotnímu projektu, vrámci níž je popsána implementace navrhnutého metamodelu v konkrétním nástroji a je vyhodnoceno, zda došlo knaplnění identifikovaných požadavků. Výstupem práce je řešení implementované v souladu s navrženým metamodelem na cloudové platformě Dawiso.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses