Stratégia a rozvoj cirkulárnej ekonomiky v podmienkach bioplynovej stanice - Pápay, Anna; Hönig, Vladimír, 1982-; Procházka, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cieľom tejto bakalárskej práce bolo analyzovať význam a prínosy implementácie princípov cirkulárnej ekonomiky na príklade bioplynovej stanice. Práca sa zameriavala na vyhodnotenie ekonomickej efektívnosti prevádzky, jej environmentálneho dopadu a strategického významu pre trvalo udržateľný rozvoj. V teoretickej časti je predstavený koncept cirkulárnej ekonomiky, jej princípy a aplikačné možnosti pri spracovaní biologického odpadu. Praktická časť sa sústreďuje na analýzu konkrétnej bioplynovej stanice, ktorá premieňa kukuričnú siláž na obnoviteľnú energiu. Výpočty návratnosti investície (ROI) a analýza emisií skleníkových plynov ukázali, že bioplyn predstavuje ekologicky i ekonomicky efektívnu alternatívu k fosílnym palivám. SWOT analýza identifikovala kľúčové silné a slabé stránky, príležitosti a hrozby, ktoré ovplyvňujú konkurencieschopnosť bioplynovej stanice. Výsledky práce potvrdili, že bioplynové stanice výrazne prispievajú k znižovaniu uhlíkovej stopy a podporujú obehové hospodárstvo. Práca prináša odporúčania pre efektívnejšiu prevádzku bioplynovej stanice, vrátane diverzifikácie vstupných surovín, modernizácie technológií, efektívneho využívania digestátu a posilnenia dodávateľských vzťahov.
Vedoucí práce: Vladimír Hönig
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses