Automatizácia schvaľovacieho procesu kapitálových výdavkov pomocou SAP Build Process Automation a SAPUI5 - Farkaš, Marcel (2024)
Táto diplomová práca sa zaoberá návrhom a implementáciou komplexného automatizovaného softvérového riešenia pre schvaľovací proces kapitálových výdavkov v podniku pomocou SAP technológií. V dnešnej dobe je efektívne riadenie procesov kľúčovým faktorom pre úspech a konkurenciuschopnosť podnikov. Tradičné manuálne procesy sú často časovo náročné, náchylné na chyby a neefektívne, čo môže viesť k oneskoreniam a zvýšeným nákladom. Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je vytvorenie integrovaného softvérového automatizovaného riešenia, ktoré pomôže definovať postup, zrýchli a zjednoduší celý proces od vytvárania žiadostí kapitálových výdavkov až po ich schválenie a audit. Pri vývoji riešenia bola použitá metóda User-centered design. Vývoj prebiehal v 11 iteráciách. Overovanie riešenia prebiehalo priebežne na konci každej iterácie v testovacom prostredí spolu s 3 používateľmi. V práci je najprv popísaná automatizácia procesov. Ďalej sú popísané technológie SAP Business Technology Platform, SAP Fiori, SAPUI5 a Cloud Application Programming Model, ktoré sú používané pre vývoj cloudových SAP aplikácií. Nakoniec je popísaný nástroj SAP Build Process Automation pre vytváranie automatizovaných workflowov. V praktickej časti je popísaný aktuálny stav v podniku a sú zozbierané požiadavky na riešenie. Následne je navrhnutá architektúra riešenia. Nasleduje návrh a implementácia workflowu v SAP Build Process Automation spolu s reportingom. K tomuto workflowu je vyvinutá žiadateľská aplikácia v SAPUI5 a SAP Fiori na frontende a Cloud Application Programming Model na backende s PostgreSQL databázou. Táto aplikácia poskytuje prehľad o vytvorených žiadostiach a umožňuje ich správu a vytváranie nových žiadostí. Toto riešenie je potom nasadené na SAP Business Technology Platform. Nakoniec sú zozbierané a vyhodnotené výsledky riešenia z produ