Reporting spotřeby energie v hotelnictví - Mikulenka, Tomáš; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zabývá návrhem a implementací systému pro monitorování spotřeby energií v hotelovém zařízení. Projekt byl realizován na základě požadavků společnosti X, která se potýká s nedostatečně efektivním systémem řízení energetických zdrojů, manuální správou dat a absencí pokročilých analytických nástrojů. Cílem bylo vyvinout řešení, které umožní efektivní sběr, analýzu a interpretaci dat o energetické spotřebě která pomůže s optimalizaci nákladů. Práce nejprve popisuje současný stav a analýzu požadavků klíčových stakeholderů, zahrnující corporate management, hotelový management a technický personál. Požadavky byly kategorizovány do souhrnu a přeloženy do technické specifikace, která tvořila základ pro návrh architektury systému. Na základě této specifikace byly implementováno řešení, které plní definované požadavky. Práce rovněž zohledňuje aspekty škálovatelnosti, kompatibility se stávající infrastrukturou a udržitelnosti, což odpovídá strategickým cílům společnosti X. Pilotní implementace byla realizována na jednom z pražských hotelů. Výsledky poskytly konkrétní kroky zlepšení v oblasti spotřeby a efektivního plánování energetických zdrojů. Tato práce přináší praktický přístup k problematice řízení energií v hotelnictví, integruje moderní technologie datové analýzy a nastavuje základ pro budoucí škálování systému v rámci celé sítě hotelů společnosti X.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses