Analýza, návrh, vývoj a implementace změn pro oceňování rizikovosti dluhopisů v bankovním sektoru - Ondráček, Jiří; Novotný, Ota, 1971-; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou, návrhem, vývojem a implementací technického řešení pro oceňování rizikovosti dluhopisů v bankovním sektoru. Hlavním cílem bylo zefektivnit proces hodnocení rizikovosti dluhopisů přechodem z manuálních výpočtů v Excelu na automatizované řešení v SQL, které zlepšuje přesnost a snižuje riziko chyb. Práce zahrnuje vývoj komponent, jako je interpolátor pro doplnění dat, generátor cashflow pro simulaci peněžních toků a výpočet časových fraktorů (time period fractors), což jsou nástroje, které byly v práci využity pro hodnocení tržního rizika dluhopisů. Řešení je implementováno v reálném bankovním prostředí v rámci oddělení risk managementu a integruje se do stávajících procesů. Výsledné řešení přináší zlepšení analytických možností.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses