Crowdfunding v začínajících startupech - Dosoudil, Christian (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na identifikaci faktorů ovlivňujících úspěšnost crowdfundingových kampaní na platformě Kickstarter, se zvláštním důrazem na technologické projekty. Hlavním cílem je analyzovat, které prvky přispívají k dosažení finančních cílů kampaně a které faktory vedou k neúspěchu. Prostřednictvím případové studie bylo analyzováno 50 kampaní, přičemž hodnocení probíhalo podle čtyř klíčových kritérií: novost, společné rysy, hrozby a příležitosti. Výsledky ukazují, že úspěšné kampaně efektivně komunikují inovace, příležitosti a výhody pro zákazníky. Naopak neúspěšné kampaně často nezvládají zdůraznit jedinečné vlastnosti produktů a nezískají dostatečnou podporu komunity. Závěry práce přinášejí praktická doporučení pro zakladatele crowdfundingových kampaní v oblasti tvorby marketingové strategie, komunikace a budování vztahů s podporovateli.