Koncept systematického vzdělávání v organizaci - Shestopalova, Anastasiia (2024)
Diplomová práce se zabývá vzděláváním a rozvojem zaměstnanců v organizaci BusT Advisory, přičemž jejím cílem je zhodnotit současný systém vzdělávání, identifikovat jeho silné a slabé stránky a navrhnout doporučení pro jeho optimalizaci. Práce kombinuje teoretickou analýzu zaměřenou na moderní přístupy ke vzdělávání s praktickým výzkumem, který využívá dotazníky a rozhovory ke sběru dat. Analýza ukázala, že firma klade důraz na flexibilitu a individuální přístup k rozvoji zaměstnanců, což zvyšuje jejich motivaci, avšak absence systematického rámce může vést k nejednotnosti v přístupu. Výsledkem je návrh vzdělávacího systému, který kombinuje flexibilitu se strukturou, podporuje kontinuální rozvoj a přispívá k lepší připravenosti zaměstnanců na dynamické požadavky trhu. Práce zdůrazňuje vzdělávání jako strategickou investici pro udržitelný růst organizace i jednotlivců.