Koncept systematického vzdělávání v organizaci - Shestopalova, Anastasiia; Šmíd, David; Palíšková, Marcela, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce se zabývá vzděláváním a rozvojem zaměstnanců v organizaci BusT Advisory, přičemž jejím cílem je zhodnotit současný systém vzdělávání, identifikovat jeho silné a slabé stránky a navrhnout doporučení pro jeho optimalizaci. Práce kombinuje teoretickou analýzu zaměřenou na moderní přístupy ke vzdělávání s praktickým výzkumem, který využívá dotazníky a rozhovory ke sběru dat. Analýza ukázala, že firma klade důraz na flexibilitu a individuální přístup k rozvoji zaměstnanců, což zvyšuje jejich motivaci, avšak absence systematického rámce může vést k nejednotnosti v přístupu. Výsledkem je návrh vzdělávacího systému, který kombinuje flexibilitu se strukturou, podporuje kontinuální rozvoj a přispívá k lepší připravenosti zaměstnanců na dynamické požadavky trhu. Práce zdůrazňuje vzdělávání jako strategickou investici pro udržitelný růst organizace i jednotlivců.
Vedoucí práce: David Šmíd
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses