Vnímání kvality v retailových řetězcích generací Z : Empirický výzkum založený na teorii vnímání kvality spotřebiteli s použitím vybrané metody - Svobodová, Aneta (2024)
Cílem diplomové práce je prozkoumat vnímání kvality zboží a služeb generací Z v retailových řetězcích s potravinami, identifikovat faktory ovlivňující toto vnímání a analyzovat vliv vnímání kvality na nákupní chování. Pro splnění cíle vychází práce z teoretických poznatků související s tématem měření kvality a pro svůj výzkum si zvolila metodu dotazování Retail Service Quality Scale, která určuje dimenze a ob-lasti kvality v retailových řetězcích. Výzkumným vzorkem jsou lidé z řad generace Z narození v rozmezí let 1996-2009, jelikož jsou to lidé, kteří se právě blíží nebo jsou na začátku produktivního věku a pro retailové řetězce je vhodné, aby znaly jejich požadavky na kvalitu. Výsledky ukazují hodnocení kvality ve významných retailových řetězcích na českém trhu a odhalují oblasti, na které by se jednotlivé řetězce měly do budoucna zaměřit, aby uspokojily generaci Z.