Analýza rizikových faktorů sebevražedných myšlenek u studentů medicíny - Bartovič, Norbert; Bartošová, Jitka; Hiršová, Miloslava, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Studium medicíny představuje pro studenty výjimečnou psychickou zátěž, která může negativně ovlivnit jejich mentální zdraví. Tento obor klade na jednotlivce vysoké náro-ky, které mohou vést k přetížení, stresu a následně k rozvoji suicidálního myšlení a chování. Práce se zaměřuje na identifikaci faktorů, které limitují racionalitu studentů medicíny při rozhodování, čímž se odklání od tradičních ekonomických teorií maxima-lizace užitku. Z pohledu behaviorálního managementu je kladeno důraz na skutečnost, že lidé nejednají pouze na základě logiky a racionálních výpočtů, ale jejich rozhodování je ovlivněno celou řadou psychologických, sociálních a individuálních faktorů. Cílem práce je analyzovat tyto faktory aby bylo následně možné navrhnout efektivní inter-vence a preventivní opatření, která by mohla pomoci minimalizovat suicidální myšlení mezi studenty medicíny.
Vedoucí práce: Jitka Bartošová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses