Rozdělení týmových rolí v požárním sportu a jejich vliv na fungování týmu - Macková, Kateřina (2024)
Diplomová práce se zabývá vlivem týmových rolí podle Belbinova modelu na výkonnost týmů v požárním sportu. Výzkum byl realizován na vzorku 103 týmů pomocí dotazníkového šetření, jehož výsledky byly podrobeny faktorové analýze. Výzkum identifikuje 3 klíčové faktory, které přispívají k efektivitě týmů v požárním sportu. Diplomová práce potvrzuje flexibilitu a přizpůsobitelnost Belbinova modelu specifickému prostředí požárního sportu. Získané poznatky mají širší využití v dalších oblastech týmové spolupráce, kde je kladen důraz na koordinaci, přesnost a týmovou spolupráci.