Fenomén oddlužení : vybrané faktory ovlivňující insolvenční řízení v ČR v letech 2019-2023 - Ledererová, Aneta (2024)
Diplomová práce se zabývá fenoménem oddlužení v České republice v letech 2019-2023. Cílem této diplomové práce je vyhodnotit vybrané faktory, které ovlivňují proces oddlužení, po novele insolvenčního zákona, která vstoupila v platnost 1. června 2019. Práce se zaměřuje na demografické, finanční a sociální faktory dlužníků, jako jsou pohlaví, věk, výše dluhu, počet věřitelů, pracovní a sociální status dlužníků, a další faktory jako míra nezaměstnanosti či pobírání důchodu. Analýza dat vychází z veřejně dostupného insolvenčního rejstříku České republiky. Výsledky ukazují na několik významných trendů: muži jsou častěji postiženi vyššími dluhy a větším počtem věřitelů, zatímco ženy čelí nižším dluhům, ale mají častěji nižší příjmy a větší rodinné povinnosti. Dále byla zjištěna vyšší průměrná míra uspokojení nezajištěných věřitelů u žen (35,16 %) oproti mužům (30,52 %). Nezaměstnanost postihla více ženy (23,1 %) než muže (14 %), což významně ovlivňuje finanční stabilitu dlužníků. Zároveň bylo zjištěno, že větší podíl žen v rámci insolvenčního řízení uzavřelo darovací smlouvy, což naznačuje vyšší míru spolupráce při plnění závazků. Práce rovněž přináší doporučení pro zlepšení přístupu k řešení zadluženosti v České republice.