Využití 3D grafiky ve výuce - Drinková, Tereza; Svoboda, Jaroslav; Dušek, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem bakalářské práce je prozkoumat možnosti využití 3D grafiky ve výuce a vytvořit inovativní interaktivní výukový materiál s využitím této technologie. Teoretická část práce se zaměřuje na výhody zapojení 3D grafiky do vzdělání. Dále jsou popsány její základní principy a technologie pro tvorbu trojrozměrných modelů v Blenderu a představuje možnosti její integrace do online prostředí pomocí knihovny Three.js. Praktická část se věnuje kompletnímu procesu vývoje plně funkčního interaktivního výukového materiálu. Tento proces zahrnuje modelování 3D modelu, jeho animaci a nasazení do webového prostředí. Vytvořený materiál byl následně testován studenty oboru Multimédia v ekonomické praxi za účelem ověření jeho přínosu při pochopení složitých témat v porovnání s tradičními 2D materiály. K tomu byl použit kvantitativní výzkum pomocí metody Likertovy škály. Hlavním přínosem práce je vytvoření funkčního interaktivního výukového 3D materiálu. Výsledky výzkumu prokázaly, že studentům pomohl mnohem lépe pochopit zobrazenou technologii a její složité procesy a byl ve všech aspektech hodnocen lépe než 2D výukové materiály. Využití technologie 3D grafiky v kombinaci s jejím zobrazením online a interaktivními prvky je tedy významným přínosem ve výuce a přispívá ke zkvalitnění vzdělávacího procesu.
Vedoucí práce: Jaroslav Svoboda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses