Podpora starších osob na trhu práce se zaměřením na implementaci digitalizace v pracovním prostředí v roce 2023 - Sudová, Lucie (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení situace zaměstnanců nad 50 let na trhu práce v České republice. V kontextu stárnutí populace, které výrazně ovlivňuje demografickou strukturu společnosti, se práce zaměřuje na překážky, kterým starší pracovníci čelí a možnosti jejich lepšího zapojení do pracovního procesu. Zvláštní pozornost je věnována digitalizaci, která přináší nové výzvy i příležitosti v pracovním prostředí. Práce kombinuje teoretická východiska s empirickým výzkumem. Teoretická část se zabývá pojmy, které souvisí se stárnutím populace, trhem práce, nezaměstnaností, ageismem, Age managementem a digitalizací. Praktická část využívá k analýze sekundární data z veřejně dostupných zdrojů, zejména data z Českého statistického úřadu, a primární výzkum v podobě dotazníkového šetření mezi zaměstnanci nad 50 let a zaměstnavateli. Výsledky ukazují na problémy jako jsou předsudky vůči starším zaměstnancům, věková diskriminace, nízká flexibilita pracovních podmínek a bariéry spojené s adaptací na nové technologie. Silné stránky starších pracovníků jsou pozorovány v jejich schopnosti nabízet stabilitu spojenou s dlouholetými zkušenosti. Práce přináší konkrétní doporučení pro zaměstnavatele a tvůrce politik v oblasti zaměstnanosti, která zahrnují cílené školení, flexibilní pracovní dobu a státem financované rekvalifikační programy. Výsledky mohou přispět k hlubšímu porozumění problematiky zaměstnávání starších osob a sloužit jako základ pro další výzkumy i praktické aplikace.