Podpora starších osob na trhu práce se zaměřením na implementaci digitalizace v pracovním prostředí v roce 2023 - Sudová, Lucie; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Nebeská, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem této bakalářské práce je zhodnocení situace zaměstnanců nad 50 let na trhu práce v České republice. V kontextu stárnutí populace, které výrazně ovlivňuje demografickou strukturu společnosti, se práce zaměřuje na překážky, kterým starší pracovníci čelí a možnosti jejich lepšího zapojení do pracovního procesu. Zvláštní pozornost je věnována digitalizaci, která přináší nové výzvy i příležitosti v pracovním prostředí. Práce kombinuje teoretická východiska s empirickým výzkumem. Teoretická část se zabývá pojmy, které souvisí se stárnutím populace, trhem práce, nezaměstnaností, ageismem, Age managementem a digitalizací. Praktická část využívá k analýze sekundární data z veřejně dostupných zdrojů, zejména data z Českého statistického úřadu, a primární výzkum v podobě dotazníkového šetření mezi zaměstnanci nad 50 let a zaměstnavateli. Výsledky ukazují na problémy jako jsou předsudky vůči starším zaměstnancům, věková diskriminace, nízká flexibilita pracovních podmínek a bariéry spojené s adaptací na nové technologie. Silné stránky starších pracovníků jsou pozorovány v jejich schopnosti nabízet stabilitu spojenou s dlouholetými zkušenosti. Práce přináší konkrétní doporučení pro zaměstnavatele a tvůrce politik v oblasti zaměstnanosti, která zahrnují cílené školení, flexibilní pracovní dobu a státem financované rekvalifikační programy. Výsledky mohou přispět k hlubšímu porozumění problematiky zaměstnávání starších osob a sloužit jako základ pro další výzkumy i praktické aplikace.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses