Analýza dopadu odchodu Velké Británie na její trh práce v období 2014-2023 - Pavienský, Jan (2024)
Tato bakalářská práce se věnuje analýze dopadu odchodu Velké Británie na její trh práce v období 2014-2023. Analýza je provedena v podobě komparace svou skupin pracovních odvětví ve Velké Británii, jež jsou vybrány podle počtu pracovníků ze zemí EU. Odvětví s vysokým zastoupením měla průměrně 11,36 % příslušníků z EU, zatímco s nízkým jen 3,5 %. Analýza ukazuje, že Brexit měl negativní dopad na migraci za prací z EU a na odvětví s vyšším počtem pracovníků z EU. Imigrace však zůstává vysoká a důsledky Brexitu budou více zřetelné až v budoucích obdobích, kde se zvýšená imigrace v důsledku války na Ukrajině a předání Hong Kongu vrátí na původní úroveň. Ve sledovaném období se čtvrtletní migrace EU snížila z 414 tisíc na 129 tisíc, zatímco migrace ze zemí mimo EU vzrostla z 731 tisíc na 1,234 milionu. Práce doporučuje zemím, jež chtějí opustit EU vytvořit lepší podmínky pro imigraci, aby nedošlo k nedostatku pracujících. Komparace České republiky a Velké Británie ukázala, že míra nezaměstnanosti na počátku sledovaného období byla u obou zemí na stejné úrovni, ale ve VB klesala pomaleji. Mzda ve VB měla podobný růst jako v ČR, ale ve mzda se zvýšila o průměrně 39 % ve VB a 76 % v ČR oproti počátku období.