Význam titulu Nositel tradice lidových řemesel pro Pardubický kraj - Schmidt, David (2024)
Diplomová práce (DP) se bude zabývat tématem existence titulů Nositel tradice lidových řemesel v Pardubickém kraji a dalších regionálních ocenění. Cílem DP bude zanalyzovat stav minulého a současného vývoje tohoto titulu a následně vydat doporučení, které určí, jakým dalším směrem by se práce s tímto oceňováním měla v kraji ubírat. Teoretická část DP zmapuje nejdříve nejdůležitější koncepční dokumenty TLK na mezinárodní, národní a regionální úrovni. Dále bude popisovat jednotlivé nositele tradiční lidové kultury, kteří jsou zapsáni na krajském a národním seznamu. Teorie se bude opírat o odbornou literaturu daného kraje a také bude čerpat z jednotlivých dokumentů věnujících se aktérům TLK. Praktická část DP bude věnována držitelům titulu Nositel tradice lidových řemesel, kteří jsou z Pardubického kraje. Výzkum s nimi bude veden na základě kvalitativních rozhovorů, které se budou zabývat tématy jako např. finanční návratnost, přenositelnost dalším generacím, význam pro místní komunitu atd. Výstupem těchto rozhovorů bude analýza, která systematicky zhodnotí všechny dotazované a zároveň povede k doporučení pro všechny zainteresované aktéry (regionální pracoviště TLK, krajský úřad, nositelé atd.)