Analýza financování dálniční a silniční infrastruktury ve vlastnictví státu se zvláštním zřetelem na efektivnost zpoplatnění jejího využívání v letech 2000 - 2022 v ČR - Hořelica, Sebastian (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu financování dálniční a silniční infrastruktury ve vlastnictví státu a vývoje efektivnosti zpoplatnění jejího užívání v letech 2000-2022 v České republice. Zkoumaná problematika je významná z důvodu zaostávání ve výstavbě dopravní infrastruktury ve srovnání se zeměmi Evropské unie a s ohledem na vysokou finanční náročnost tohoto odvětví. Teoretická část charakterizuje klíčové ekonomické teorie a pojmy, jako je teorie státního rozpočtu, daně a veřejné volby, které představují důležitá východiska pro praktickou část. Praktická část obsahuje analýzu vývoje příjmové a výdajové stránky rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Touto analýzou jsou identifikovány zásadní trendy ve vývoji financování, spolu s klesajícím podílem příjmů z daní a ze zpoplatnění na celkových příjmech tohoto fondu, což zvyšuje zátěž státního rozpočtu. Práce se dále věnuje analýze vývoje efektivnosti dálničních kupónů a mýta. Analýza příjmů, výdajů, nákladovosti, výnosů a nákladů na kilometr zpoplatněné sítě systémů zpoplatnění prokazuje ekonomickou efektivnost časového zpoplatnění. Výkonové zpoplatnění není po většinu sledovaného období efektivní z pohledu nákladovosti, které dosahuje až na jeho konci. Současně je efektivnost vyhodnocována na základě naplňování stanovených cílů jednotlivými systémy zpoplatnění, dle kterých jsou oba nástroje zpoplatnění efektivní. Závěry práce a národohospodářská doporučení slouží jako inspirace pro efektivnější financování dopravní infrastruktury.