Prostorová analýza kriminality na úrovni detailních dat Policie ČR - Krajníková, Barbora; Lacko, Jindřich; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem této práce je propojení poznatků behaviorální ekonomie a prostorové ekonometrie. Zaměřuje se na prostorovou analýzu majetkové kriminality, konkrétně pak na krádeže vloupáním, s využitím detailních dat od Policie ČR. Z hlediska behaviorální ekonomie spojuje statistické studie s teoretickými přístupy, které objasňují, proč by se lidé mohli rozhodnout pro páchání trestné činnosti nebo se jí naopak vyhnout. Práce si klade za cíl zjistit, zda socioekonomické faktory ze Sčítání lidu, domů a bytů z roku 2021 ovlivňují kriminalitu v okresech s rozšířenou působností, a zároveň posoudit, jak se tento vliv mění v různých časových obdobích: před pandemií COVID-19, během pandemie a po skončení restrikcí. Práce zkoumá vhodnost různých modelů pro analýzu, včetně prostorových regresí, přičemž jako nejvhodnější je na základě statistických kritérií zvolen negativně binomický model. K analýze jsou využity ekonometrické metody a prostorové modely, implementované v programovacím jazyce R.
Vedoucí práce: Jindřich Lacko
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses