Personalizace obsahu a její dopady na soukromí a vnímání uživatelů - Khametova, Liana; Luc, Ladislav; Kučerová, Helena, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem této práce je prostřednictvím kvantitativního dotazníkového šetření zjistit, jak uživatelé různých věkových skupin vnímají personalizaci, jak jsou o ní informováni, a také ověřit správnost subjektivního hodnocení úrovně informovanosti uživatelů. Součástí výzkumu je zkoumání postojů k personalizaci obsahu ve vztahu k negativním zkušenostem z minulosti a zjištění, jak ochotně uživatelé sdílejí své osobní údaje v online prostředí. Teoretická část práce, zpracovaná metodou rešerše a analýzy odborné literatury, se zabývá definicí personalizace obsahu a metodami, které jsou při personalizaci nejvíce využívány. Analyzuje právní aspekty ochrany osobních údajů, zejména nařízení GDPR a současně rozebírá možné dopady personalizace na soukromí uživatelů a na společenské vnímání s důrazem na etické a psychologické důsledky. V praktické části je prostřednictvím kvantitativního dotazníkového šetření analyzováno vnímání bezpečnosti, úroveň informovanosti a postoje k personalizaci obsahu. Výzkum se zaměřuje na různé věkové skupiny a další kritéria. Dotazníková data jsou statisticky zpracována, přičemž výsledky poskytují podrobný přehled o vlivu personalizace na online chování uživatelů.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses