ANALÝZA EFEKTIVITY VLÁDNÍCH OPATŘENÍ A VÝDAJŮ V OBLASTI ONKOLOGIE ČESKÉ REPUBLIKY V LETECH 2012-2022 - Schindlerová, Iveta (2024)
Cílem diplomové práce je dohledat vládní opatření, která byla zavedena v České republice v letech 2012 až 2022 za účelem boje s rostoucím počtem případů onkologických pacientů, analyzovat jejich účinnost a efektivitu výdajů. Teoretická část se soustředí na definici a vysvětlení základních pojmů. Dále se zabývá zdravím, jeho determinanty a modely, prevencí, dělením zdravotní péče a zdravotní politikou. V další kapitole se věnuje ekonomické teorii Kennetha Arrowa, který je tvůrcem základů ekonomiky zdraví, a zmiňuje šest základních ekonomických teorií, které ovlivňují rozhodování pacientů při nákupu zdravotních služeb. Následně vysvětluje závažnost rakoviny a jejího rostoucího výskytu, což podkládá daty. A v závěru se věnuje českému zdravotnímu systému a upozorňuje na jeho rizika. Praktická část se v úvodu soustředí na vyhodnocení udržitelnosti financování zdravotního systému České republiky, na což navazuje kapitola nákladů, které s sebou rakovina přináší. Praktická část se zaměřuje na zdravotněpolitická opatření zavedená vůči hlavním rizikovým faktorům, které způsobují rakovinu. Konkrétně jde o kouření, alkohol, obezitu, HPV, hepatitidu, životní prostředí a karcinogenní látky. Diplomová práce pracuje převážně s daty z let 2012 až 2022, na jejichž základě hodnotí, zda implementovaná zdravotní politika byla úspěšná a měla žádoucí efekt. Závěry odhalily, že většina opatření, která byla ve sledovaném období zavedena, nebyla efektivní a neměla pozitivní dopad na vývoj rakoviny.